Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kólika

2008.01.06

A ló leggyakoribb betegsége a bélsárpangás, avagy a köznapi nyelvén kólika. A betegség általában heves hasi fájdalommal jár, maga a szó jelentése is hasi fájdalom. Minden korú és típusú lovakat megtámadhat. A lovaknak nem csak kellemetlen, hanem elég súlyos is lehet, így, ha jelét látjuk a kólikának, azonnal hívjunk orvost! A ló nem eszik, hasát nézegeti, kapar. Erősebb görcsök szemmel láthatóak a hasfalon, leizzad, sőt súlyosabb esetben hempereg, vergődik. Utóbbit mindenféleképpen meg kell akadályozni, mert könnyen bélcsavarodást kaphat. A trágyája normál esetben sárgásbarna színű, puha, de egybeálló gombócokból áll, és felületét fényes nyálka borítja. Bélsárpangás esetén ehhez képest színe sötétebb, kemény száraz bogyókat tartalmaz.
A kólika tulajdonképpen emésztési zavar. A kólikát kiválthatja a rossz táplálék, felfórosodott fű, gyors habzsolás, férgek, megpenészedett széna stb.

A kólikás ló:
-gyötrődik
-kapál
-lefekszik.
-felkel és lefekszik.
-többször megnézi a lágyékát.
-a felső ajkát "fölgöndöríti".
-nekifarol egy saroknak.
-hasát rúgja.
-feszített testtartással áll mintha pisilni próbálkozna.
-24 órája nincs ürülék.

A legtöbb kólika orvosilag sikeresen gyógyítható, de az esetek 5-10%-a válságos és sebészeti beavatkozást igényel. Nehéz megállapítani, hogy melyik kólikás eset melyik kategóriába tartozik, mert a korai stádiumban ugyanolyan klinikai tüneteket mutatnak. Fontos, hogy azonnal felismerjük a betegséget!

Mit tegyünk, ha kólikás a ló?
Legfontosabb, hogy vegyük észre! Abból, hogy kedvetlen, nem eszik, esetleg nyugtalanul sétál. A hasfalon át jól hallhatóak a bélhangok. Normális esetben állandó zörejek és kb. 8 másodpercenként egy hangos morajlás hallható. Bélsárpangás esetén ezek a hangok elhalkulnak esetleg meg is szűnnek. Legelső feladat a fájdalomcsillapítás mely 20 ml (500 kg-ra) ALGOPYRIN vagy NO-SPA intravénás beadásával kezdődik. A lovat meg kell sétáltatni, de nem szabad futtatni! Az injekció kb. 10 perc alatt jelentősen csökkenti a görcsöket.  Sokszor csak egy kis megrekedt bélgáz okozza az egyébként erős fájdalmakat, mely a séta során megélénkülő bélmozgással el is távozik. Ilyenkor nincs szükség további gyógykezelésre.
Gyakori a vizelési probléma miatti görcs kialakulása. Ez észrevehető abból, hogy a ló beáll olyan pozitúrába, ahogy pisilni szokott, de nem sikerül neki. 2-4 ml FURISEMID intravénás injekció 10 perc alatt csodákat tehet.
Más betegségek szövődményeként is kialakulhat kólika, mely általában abból ered, hogy a beteg ló nem mozog. Ha lehetőség van rá, akkor a (még az egyébként lázas) lóval naponta többször 5-10 percet sétáljunk. Kivételt képez a patairha gyulladás és a bénulásos izomfesték vizelés, mely teljes boxnyugalmat kíván. Minden betegség esetén számolni kell ezzel a komplikációval, így a beteg lovat diétás étrenden kell tartani. Lehetőleg magas fehérje tartalmú takarmányt ne kapjon (lucerna, kukorica). Egyen csak réti szénát, és ha lehet, hagyjuk el az abrakot. Ha ezt nem tehetjük, akkor kevés beáztatott zab és korpa kis keserűsóval (mely hashajtó hatású) meghintve legyen a tápláléka. Füvet, zöldséget, gyümölcsöt ehet. Javulás esetén pár nap alatt, fokozatosan kell visszatérni az eredeti étrendre.
Mindenféleképp nézessük meg állatorvossal a lovat, különösen akkor, ha többször ismétlődik, vagy nehéz munka után lett kólikás a ló. Ez azért fontos, mert a hasi fájdalom a hereborék sérv egyik ismertetőjele. Heréltnél és csődörnél jelentkezik. Az oka az, hogy a nemi szervnél lévő lágyékgyűrű (ahol a here- és húgyvezeték megy le a herezacskóba) kitágult nyílásán át (pl. erőltetett munka után) a bél is kitüremkedik, sőt később kizáródik és elhal. Ilyenkor a herezacskó dagadt és hideg. A betegséget az állatorvos egyszerű rektális vizsgálattal egyértelműen diagnosztizálhatja. Csak azonnali műtéttel orvosolható, nagyon jó gyógyulási aránnyal. Sajnos manapság egy ilyen műtét 50-60.000 Ft plusz utókezelés.